Informatie Andalusië / Axarquía/dorpen 

Axarquía/dorpen

 

La Axarquia – Costa del Sol

rust en geen massatoerismeAxarquía-Costa del Sol, ook wel La Axarquia genoemd, is de streek ten oosten van de stad Malaga. Deze streek is aanmerkelijk minder toeristisch dan die ten westen van Malaga. Typerend voor de streek zijn de schitterend gelegen witte bergdorpjes, waarvan El Borge één van de oudste is. De bevolking is zeer vriendelijk en behulpzaam.


BarbecueopstrandandalusieDe stranden van La Axarquia

 
De uitgestrekte rustige stranden van Rincón de la Victoria en van Torre del Mar liggen op minder dan half uur rijden van de dorpen El Borge, Almachar, Iznate, Periana, Benamargosa en Benamocarra. Hier is het genieten van de Middellandse Zee en de talloze strandpaviljoens waar u tijdens de siësta heerlijk kunt eten.
 

Druiven of mango's en avocado's

Vanouds leefden men in Axarquia van de rozijnen van de Moscateldruif. Er wordt ook de plaatselijke zoete Moscatelwijn van geproduceerd. De mangoplantages zijn de laatste 10 jaar als paddenstoelen uit de grond geschoten. Stonden de volgende villa´s 15 jaar geleden nog tussen druivenstronken, nu staan ze tussen mangobomen:

Inmiddels wordt er ook meer dan 40.000 ton avocado's geproduceert, hiervan gaat het merendeel naar Nederland en België.
 
Rozijnenbedden - paseros - in Axarquia voor het drogen van druivenMaar je ziet ze nog steeds, de oude vertrouwde rozijnenbedden (paseros), waarop de rijpe druiven in de zon tot rozijnen worden gedroogd. Dit vindt in september plaats. De kans op regen is nihil en mocht er toch een buitje vallen dan zie je linksonder op de foto dat de bedden kunnen worden afgedekt. De rozijnen uit Axarquia zijn van een hoge kwaliteit en de consument die steeds bewuster wordt begint dat in te zien. Wellicht is dit de redding voor de bekende rozijn uit Axarquia, die ooit de hele wereld veroverde.    

 

 

 

De dorpen in Axarquia

Rond de rustige dorpen, El Borge, Almachar, Iznate en Benamargosa wordt toerisme op kleine schaal toegestaan door het zeer beperkt afgeven van vergunningen voor de bouw of verbouw van vakantiehuizen en villa's. Dorpen die toeristischer zijn maar zeker een bezoekje waard, zijn frigiliana en het hoger in de bergen gelegen Comares, Sedella, Archez en Cómpeta. De laatste drie plaatsen liggen in de richting van de hoogste berg van La Axarquia La Maroma met een hoogte van 2069 meter, waarvan de top op de grens van de provincies Malaga en Granada ligt:

©Rob van der Eng
VakantieMalaga