El Borge

 

El Borge is uniek authentiek

El Borge is een klein ‘wit’ dorp in La Axarquia, waar iedereen je met hola begroet en je eigenlijk siësta wilt houden om 14.00 uur, omdat het hele dorp dan lijkt te slapen. El Borge dringt zich niet aan je op, maar is wel hartelijk en behulpzaam. Bijna iedereen spreekt alleen Spaans en toch doet men alle moeite je te verstaan.

  bushalte met doorkijk op El Borge 

ligging

El Borge is 2km verwijderd van het grotere buurdorp Almachar en ligt op 250 meter boven zeeniveau. Je kunt twee wegen nemen naar de rustige Costa del Sol. De weg naar badplaats Rincon de la Victoria of die naar de badplaats Torre del Mar. Naar beide kustplaatsen is het ongeveer 20km rijden. Je bent in nog geen uurtje rijden in hartje Malaga. Het dorp en de omgeving is een goede thuisbasis om Andalusië te ontdekken en dagtrips te maken naar steden als Granada, Cordoba en Ronda.

 

Geschiedenis

2 torenspitsen in El Borge van kerk en minaret   

El Borge is het oudste dorp van Axarquia. 400 jaar voor Christus woonden er Feniciers, maar daar is geen duidelijk bewijs van. Een duidelijk bewijs van de Moorse bewoners is de toren in Mudejar-bouwstijl. Deze toren staat tegen toren van de Rosario-kerk.

De bekendste inwoner uit El Borge is de bandiet El Bizco (de Schele) de El Borge. Het restaurant Posada del Bandolero (herberg van de bandiet) is naar deze 19de eeuwse “Robinhood” vernoemd. Er is daar dan ook een klein museum aan hem gewijd.

 

Wat te doen

El Borge telt nu zo’n 1000 inwoners. Er zijn enkele supermercados, een slager, bakker en viswinkel. Er zijn verschillende tapasbars waar je tegen locale prijzen een drankje kunt nemen, maar ook een maaltijd kunt bestellen. Er is een dierenparkje met pauwen en struisvogels en kleinere dieren.

El Borge heeft een bruisend verenigingsleven. Wanneer je ’s avonds door het dorp wandelt en je hoort muziek en gezang uit het clubhuis van Peñas de Verdiales, ga dan gerust naar binnen als je geïnteresseerd bent. Soms hoor je de meest wonderlijke stemmen en gitaarmuziek. Hier krijgen de kinderen les in de plaatselijke dans en muziek - de voorloper van flamenco - de Verdiales. Ook ontmoeten bewoners er elkaar om in zangvorm vaak op rijm te melden wat ze hebben meegemaakt.

   
 
    Het gemeentelijke zwembad

Het zwembad van el Borge is 25 meter lang en er is een peuterbad. Het is een oase van rust met veel groen en heeft een prettig grasveld met parasols. Je kunt je er heerlijk eten in het familierestaurant van Pepe en Maria.  Het zwembad is in juli en augustus geopend. Dit kan variëren per jaar. 

Lokale produkten 

In El Borge is een leuk winkeltje met lokale produkten op Calle Carril 6:

 
 
 

Feestdagen

In El Borge wordt op de eerste Paasdag het feest van de beschermheilige San Gabriel gevierd. Op het dorpsplein wordt gedanst op traditionele- en popmuziek tot in de vroege morgen. Het feest wordt afgesloten met La Rueda. Dit is een traditionele
rondedans. Op de 3e zondag van september is Dia de la Pasa - de dag van de Rozijn. Dit is een folkloristische feestdag. Op deze dag komen veel oud inwoners en mensen uit de omgeving naar El Borge. Er worden plaatselijke producten verkocht en er is gratis paella uit een enorme paellapan. En de plaatselijke wereldberoemde "likeurwijn" Moscatel wordt volop gedronken. Er zijn vele optredens met muziek en dans, van amateurs tot professionelen.

 
 

Tapasbars en restaurants:

Café Bar de Paco - Calle Carril: heeft in juli en augustus een terras buiten:

Café Pub Los Canillas - aan het Kerkplein: een moderne kroeg met tapas.

Hogar del jubilado – naast het gemeente huis op het kerkplein: heeft een terras op het plein in de schaduw.

Bar restaurant van Maria en Pepe bij het gemeentelijke zwembad. ’s Avonds open en overdag wanneer de school dicht is. Zij verzorgen ’s middags namelijk de warme maaltijd voor de leerlingen.

Chambao Tetería Heladería – in het begin van Calle Carril bij een uithangbord: IJssalon waar je ook thee en koffie kunt krijgen.

Buiten de Spaanse keuken om zijn er ook frites en soms zelfs lasagne of voor Spaanse begrippen westerse gerechten te bestellen.

PRIJZEN IN TAPASBARS:

Drankje met tapa: 2 euro

Volledige maaltijd: 10 euro

In bijna alle eetgelegenheden is WiFi.

Geldautomaat:

Er een geldautomaat vlakbij Bar de Paco. Als deze niet werkt zijn er 2 in Almachar dat op 2km afstand ligt.

Tip: de volgende wandelroute in El Borge is heel mooi. Neem vanaf het gemeentelijk zwembad de rivierbedding en loop deze opwaarts. U kunt zover wandelen dat u op de bergen komt te staan. Hier kunt u genieten van de vergezichten op La Axarquia. Verder kunt u alle paden op en af wandelen. Omdat het niet bebost is zal je niet snel verdwalen.

De bakker in Calle Meson 5 bakt vrijdagavond al brood om het dorp voor het weekend van brood te voorzien:

Bakker El Borge winkels

©Rob van der Eng
VakantieMalaga