Almachar

Een werelds dorp in Zuid Spanje

Aankomst in Almachar

 
Wanneer u het aankomstplein (Paseo de la Axarquia) van Almachar oprijdt bent u direct omgeven door gezellige drukte, wanneer het geen siësta is. Op dit plein is een WiFi-vrije zone. Je ziet mensen elkaar ontmoeten en een praatje maken en er ‘s avonds flaneren (pasear). Op de terrassen van tapasbars kun je rustig het leven van het dorp voorbij zien gaan.
 

Ligging van Almachar

 
Almachar is 2km verwijderd van het kleinere en oudere buurdorp El Borge en ligt op 250 meter boven zeeniveau. Je kunt twee wegen nemen naar het rustige deel van de Costa del Sol. De weg naar badplaats Rincon de la Victoria of die naar de badplaats Torre del Mar. Naar beide kustplaatsen is het ongeveer 20km rijden. Je bent in nog geen uurtje rijden in hartje Malaga. Almachar en de omgeving is een goede thuisbasis voor dagtrips naar steden als Granada, Cordoba en Ronda en zo Andalusië te ontdekken
 

Wandeling door Almachar

 
Almachar telt 1900 inwoners en tijdens een wandeling door dit “witte” dorp geniet je van mooiste doorkijkjes op de omgeving. De hoogste berg van La Axarquia La Maroma met een hoogte van 2066 meter zal vaak te zien zijn. De top van deze berg ligt op de grens van de provincies Malaga en Granada. Als je in Almachar afdaalt kom je op Plaza de España met de “Iglesia de San Mateo”. Deze kerk heeft een toren die gebouwd is in de Mudejar-bouwstijl. U kunt hier naar Bar Juanito. Er is naast de Kerk een geldautomaat. En verderop op het mooie pleintje La Plaza del Santo Cristo is het bijzondere museum van de Rozijn.    
 
Museo de la Pasa - Het museum van de Rozijn  
 
Het Museum van de Rozijn is gevestigd in een traditioneel huisje aan La Plaza del Santo Cristo. Het huis laat de traditionele manier van leven in het begin van de twintigste eeuw zien. In die tijd gingen de rozijnen vanuit La Axarquia via de haven van Malaga de hele wereld over. Voor deze streek in Zuid Spanje was het de belangrijkste economische activiteit. Men kon er zelfs de belasting mee afdragen. De collectie in het museum bestaat uit een groot aantal objecten die werden gebruikt bij verwerken van rozijnen. Daarnaast laat het ook een huisje zien met gebruiksvoorwerpen uit het dagelijks leven.

 

Wandelroutes rond Almachar

 
Er zijn 7 wandelroutes rond Almachar uitgestippeld. Het is er schitterend om te wandelen. In het gemeentehuis ayuntamiento bij información turistica kunt u plattegronden krijgen van de wandelroutes.  Ook kunt u hier informeren naar de openingstijden van het Museum van de Rozijn. Het gemeentehuis is bij het aankomstplein.
 

Flamenco Bar

 
Een onderdeel van het gemeentehuis van Almachar is Bar Peña de Verdiales, hier klinkt altijd flamencomuziek en soms wordt deze live uitgevoerd. Bij de bar is dan ook de school voor de Verdiales waar les wordt gegeven en waar de Verdiales groep Panda repeteert. Verdiales zijn de plaatselijke dans- en zangvorm van flamenco:
 

Feestdagen van Almachar

 
Tijdens het 1e wekeend  van mei wordt “Santo Cristo de la Banda Verde” gevierd. Het heilige beeld wordt op een baar op de schouders door het dorp gedragen onder begeleiding van muziek en vuurwerk. “Romerio de San Isidro” wordt in Almachar half mei gehouden en er wordt in de droge rivierbedding van Rio de Almachar uitbindig gevierd. De feestdag van de beschermheilige Nuestra Señora del Amparo wordt het laatste weekend van juli gevierd met sport, dansen en culinaire activiteiten.
 
Het feest waar de hele omgeving op afkomt is Ajoblanco en is het grootste feest. Tijdens dit feest worden oude tradities getoond en veel plaatselijke producten verkocht. Ajoblanco, een frisse knoflook drank/soep is overal gratis te verkrijgen. En de plaatselijke likeurwijn Moscatel wordt volop gedronken.
 
 

Winkels

 
Er zijn 4 supermarktjes, 2  slagers en bakkers, een viswinkel, een school, een openbaar zwembad met bar, een theatertje, een wekelijkse markt op .
 

Bar en restaurants:

 
Op het aankomstplein Paseo de la Axarquia - Wifi vrije zone:
Bar Lopez
Bar Miguel
Bar Las Ventanales
Bar Peña de Verdiales
 
Op Plaza de Espana:
Bar Juanito
 
In alle bars kun je tapas en maaltijden bestellen tegen locale prijzen.
 
Geldautomaten:
Vanaf het 'aankomstplein' is er op 300 meter een geldautomaat van Cajamar en op 500 meter, bij de Kerk, een geldautomaat van Unicaja. U kunt vanaf het plein beter lopen naar de banken i.v.m. de smalle straatjes.
 
 
©Rob van der Eng
VakantieMalaga