Iznate

het dorp achter de heuvel bij de Middellandse Zee

 
Wanneer je de afslag vanaf de snelweg A-7 neemt naar Iznate ben je meteen in een andere wereld. Een weg baant zich door een prachtig landschap. En eenmaal in Iznate, op slechts 8km van de Costa del Sol ben je in een uniek dorpje waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan.
 
IznateinnadalusievlakbijCostadelsolzuidspanje

Iznate – als dorp

 
Iznate ligt 300 meter boven zeeniveau en telt 920 inwoners. Er zijn tapasbars, restaurants, een supermercado (Corivan) met een kleine slager erbij, 1 bakker, 2 goede viswinkels.
Er is een hoofdstraat door het dorp, vanwaar smalle straatjes en steile steegjes door het dorp kronkelen. De Sint Gregorius kerk uit de 16e eeuw is de blikvanger van Iznate. De 2 waterbronnen getuigen er van de Middeleeuwse Moorse tijd.
 
Iznate heeft een wandelpad dat begint in het centrum van het dorp, passeert de Loma De Barcos en Rio de Iznate en eindigt terug in het dorp. Veel mensen van Iznate en toeristen maken gebruik van deze mooie wandelroute.
 

De feestdagen van Iznate

 
Virgen de Los Dolores - Maagd van Smarten
Het feest ter ere van deze beschermheilige van Iznate wordt het weekend voor Pasen en net voor de Semana Santa gehouden. Er is een processie door het dorp, waarbij de Virgen de los Dolores op schouders wordt gedragen. Er zijn traditionele paardenraces en fietsraces, er worden snoepkannen kapot gegooid. ´s Avonds is het grote dorpsfeest van Iznate, men danst er begeleid door een orkest tot het ochtendgloren. En er is vuurwerk.
 
Romería de Virgin de San Isidro
Deze feestdag wordt gevierd met een bedevaart met karren en koetsen bedekt met bloemrijke kruisen. Hoogtepunt van de dag is de hornazo - een typische zoetigheid van Iznate.
Dia de la Uva Moscatel - De Dag van de Moscateldruif Deze wordt gehouden op de 2de zaterdag van augustus. Er wordt een gastronomische route door het dorp georganiseerd met gratis proeverij van alle typische gerechten. 's Avonds is er een feest op het dorpsplein waar iedereen danst.
Candelaria 8 september - Vreugdevuren branden in en rond het dorp. Er wordt gezongen, gedanst en lekker gegeten. Met de vreugdevuren worden symbolisch kwade geesten verbrandt, opdat de druivenoogst van het volgend jaar beter moge zijn dan ooit.
 

Tapasbars en restaurant in Iznate

 
Bar Andalucia – Vrij groot, tapas en complete maaltijden.
Hermanos Tejada
Pub Café The Town: alleen in het weekend open. Ook eten om mee te nemen.
Mesón Los Gatos: gezellige tapasbar met WiFi.
Mesón Rural Los Callejones: iets buiten het dorp bij het zwembad. Groot restaurant, dat dicht is in juli en augustus, wanneer het gemeentelijk zwembad open is. Dan werkt de eigenaar achter een kleine bar met drank en hapjes bij het zwembad.
 
© Rob van der Eng
VakantieMalaga
 
 
Een korte impressie van Iznate