Feestdagen

 

Semana Santa

Je ontwijkt Andalusië of je ervaart Andalusië

 
Semana Santa - De Heilige Week - is het grootste feest in Spanje. Deze week begint met processies op zondag voor Pasen in de steden en op donderdag in de dorpen. Er worden dan zware heiligenbeelden met baren (tronos) op schouders door het dorp en de stad gedragen. Vooral in de grotere steden zoals Málaga is het een zeer indrukwekkend schouwspel. Op de hoofdweg van Malaga - Alameda Principal - worden tribunes geplaatst en inwoners verhuren hun balkon. Er is altijd de strijd tussen Malaga en Sevilla: welke stad heeft de indrukwekkendste processies. Op de Spaanse tv zijn er rechtstreekse uitzendingen vanuit alle grote steden, waaronder die van Andalusië. Semana Santa is ook een week van feestdagen. Het is heel druk, gezellig en gemoedelijk.
Tip: wanneer u Semana Santa in Malaga wilt ervaren, rijdt vroeg in de middag richting centrum en parkeer uw auto wanneer u een plaats ziet. Lopend naar het centrum zijn er buurtprocessies te zien.
 

Andere feestdagen van Andalusië:

Nieuwjaarsdag - 1 januari
12.00 uur ’s nachts 12 druiven opeten, bij iedere klokslag één. In de winkels zijn blikjes met 12 druiven te koop. En vuurwerk!
Driekoningen - 6 januari
Día de Andalucía - 28 februari: Dag van Andalusië. Dit is een culturele en folkloristische feestdag. Feestdag van de autonomie van Andalusië.
Niet alle winkels zijn dicht of hebben aangepaste tijden.
Dag van de Arbeid - 1 mei
Romería de San Isidro -  eind april tot half mei, dit verschilt per dorp.
San Isidro deze feestdag is ontstaan door een boer die de armen hielp te overleven en in het jaar 1130 heilig verklaard werd. Op deze feestdag gaat men op versierde karren en in traditionele kleding naar een een plek buiten het dorp/stad om er muziek te maken en te drinken en eten. Tijdens de Romería van Benagalbon:
 
 
Hemelvaartdag
Pinksteren
Maria ten Hemel opneming - 15 augustus
Día de la Hispanidad - 12 oktober: feestdag ter ere van Columbus.
Allerheiligen - 1 november
Dag van de Grondwet - 6 december
Maria Onbevlekte ontvangenis - 8 december
Kerstavond Noche Buena – 24 december
Eerste Kerstdag - 25 december
 
Op al deze dagen zijn de scholen, overheidsinstellingen, banken en winkels dicht.
 
De feestdag San Isidro in Benagalbon:
© Rob van der Eng
VakantieMalaga